Jasper Somsen invites ... John Engels (drums) & Jasper Blom (saxofoon)

do 19 maart 2015 - 20:30

Ook in 2015 zal contrabassist & componist Jasper Somsen iedere maand zijn muziek ten gehore brengen op het podium van Café Loburg. Op zijn uitnodiging brengt hij de beste Nederlandse jazzmusici samen in steeds weer verrassende samenstellingen.
Deze reeks is mogelijk gemaakt door Café Loburg en stichting Jazz in Wageningen.

John Engels
Engels stamt uit een muzikale familie: zijn vader was een professionele drummer. Zijn interesse voor de jazz werd vooral gewekt door een aantal concerten in de serie Jazz at the Philharmonic, waar zijn vader hem mee naartoe nam. Hij zag hier onder andere Hank Jones en Ray Brown. In navolging van zijn vader ging Engels in 1953 ook met drummen zijn geld verdienen. Hij speelde in het trio van Pia Beck en met de Surinaamse saxofonist Kid Dynamite en was tien jaar lang de vaste slagwerker van de groep van Cees Slinger, Diamond Five. Hij was lid van de bigband van Boy Edgar en speelde met Louis van Dijk en Jacques Schols voor radio en televisie. Ook maakten de drie platen.

Engels speelde met talloze muzikanten, naast de genoemde verder onder meer met Cab Kaye, Dizzy Gillespie, Johnny Griffin, Phil Woods, Tommy Flanagan, Hank Jones, Sonny Stitt en Wynton Marsalis. Hij heeft op meer dan 200 albums gespeels en is 'still swingin'. 

Jasper Blom 
Jasper Blom (1965) kreeg via de plaatselijke muziekschool bij wijze van experiment 7 jaar lang privéles blokfluit, voornamelijk barokmuziek, wat hem een levenslange voorliefde voor zangerige melodiën bezorgde.Hij switchte naar klarinet en tenslotte saxofoon en kwam via een oudere  broer in de jazz terecht.  Jasper Blom studeerde cum laude af aan het Rotterdams Conservatorium en won twee keer de European Jazz Award. Hij vertrok naar New York om daar verder te studeren en te spelen. Eenmaal teruggekeerd kreeg hij direct een aanstelling aan het conservatorium aangeboden en speelde hij in vele formaties oa met Randy Crawford en George Duke, Michiel Borstlap en Trijntje Oosterhuis, Chet Baker, Lee Konitz, Nat Adderley, en vele andere grote namen uit binnen- en buitenland. Hij toerde in de VS, Europa en Azie met eigen bands en met andere projecten. Als bandleider werkte hij oa met Benjamin Herman en Michael Moore en Joris Roelofs en nam hij 8 CD’s op.

Momenteel is Jasper Blom op veel fronten actief.
Met het Jasper Blom Quartet met gitarist Jesse van Ruller, Frans van der Hoeven en Martijn Vink  heeft hij een "all star bezetting" waarmee hij inmiddels vier  CD's heeft uitgebracht. Met dit kwartet speelt hij op internationale podia en festivals in binnen- en buitenland.
Met altist/ klarinettist Joris Roelofs leidt hij het Ensemble á l’Improviste gewijd aan de muziek van Claude Débussy. Verder speelt  Jasper Blom als sideman in talloze groepen waaronder de David Kweksilber Big Band.
Ook wordt hij regelmatig door top ensembles als het Metropool Orkest en het Jazz Orkest van het Concertgebouw uitgenodigd voor studiosessies en concerten
Ook als componist is Jasper Blom zeer actief.
Hij ontving  oa compositie-opdrachten van het North Sea Jazzfestival, het Jazz International Rotterdam festival en recentelijk het SAX14 festival. Sommige van zijn stukken zijn inmiddels een eigen leven gaan leiden in de jazzscene. Zijn compositie Jaive Song werd verkozen tot track van de week bij radio 6. Zijn compositie “Nothing Twice” werd uitgevoerd door de David Kweksilber Big Band bij de viering van het 40 jarig jubileum van het BIMhuis.

Jasper Blom is als hoofdvakdocent jazzsaxofoon verbonden aan het conservatorium van Amsterdam.

DATUM: donderdag 19 maart 2015
TIJD: 20:30
TOEGANG: gratis

http://www.jaspersomsen.com/

 
Jazz in WageningenSamen met  de Stichting Jazz in Wageningen wil LoburgLive de beste Nederlandse en internationale hedendaagse jazz en geïmproviseerde muziek in Wageningen laten klinken. Op de site van de Stichting Jazz in Wageningen vindt u nog veel meer interessante Jazz optredens in Wageningen