MICROBIOME: HEALTH CARE BY YOUR INNER BUGS

wo 21 mei 2014 - 19:45 tot 22:30

Microbiome: health care by your inner bugs
Woensdag (!) 21 mei
19:45 live muziek
20:15 sprekers
Café Loburg
Vrije entree

Onze darmen worden bevolkt door zo’n 10 keer meer micro-organismen dan we cellen hebben in ons lichaam. Welkom in je darmmicrobioom! Veel van deze micro-organismen zijn onze helpers bij vertering van ons voedsel en de productie van essentiële vitaminen. Sommigen micro-organismen zijn onze vijanden, omdat ze ziektes veroorzaken.
Afgelopen jaren zijn veel nieuwe functies en interacties van onze darmmicrobioom ontrafeld. We blijken allemaal een uniek darmmicrobioom te bezitten, dat verandert gedurende onze levensloop. Verschillende verschijnselen zoals obesitas en chronische darminfecties worden geassocieerd met een typisch darmmicrobioom. Zelfs stoornissen zoals autisme en huilbaby’s, zijn (deels) gerelateerd aan een typisch darmmicrobioom.
Deze ontdekkingen geven de mogelijkheid om diagnostische methodes te ontwikkelen gebaseerd op het darmmicrobioom. Naast medische diagnoses zijn zelfs behandelmethodes mogelijk waarbij men tracht het darmmicrobioom van een patient te beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld door een feces transplantatie. Zo’n transplantatie bleek een zeer succesvolle behandeling voor patiënten met ernstige diarree tijdens een onderzoekssamenwerking tussen het Acadamisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam en microbiologen van Wageningen University.
Onze sprekers, microbioloog prof. dr. Willem de Vos (WUR) en gastro-enteroloog Cyriel Ponsioen, MD,PhD zullen ons rondleiden door alle functies en interacties van het darmmicrobioom en de grote gevolgen voor voedsel, gezondheid en gezondheidszorg.
Prof. dr. Willem de Vos is professor in microbiologie bij Wageningen University en academiehoogleraar bij Helsinki University, Finland. Hij was de eerste onderzoeker die een multidisciplinaire aanpak koos om darmmicrobioom te bestuderen. Hij toonde aan dat elke individu een unieke samenstelling heeft qua darmmicrobioom, die deels genetisch bepaald is. In 2008 ontving hij van NWO de Spinoza-premie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.


Cyriel Ponsioen, MD, PhD is gastro-enteroloog bij het AMC in Amsterdam. Hij is een medewerker van de afdeling gastro-enterologie en interim directeur van de IBD (Inflammatory Bowel Diseases) onderzoeksgroep. Hij bestudeert darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Hij is betrokken bij medisch onderzoek waarbij patiënten met colitis ulcerosa worden behandeld met een fecale transplantatie, een project in samenwerking met de groep van Willem de Vos.